2012. május 8., kedd

Sztereotípiák

Sokan úgy ismerik Brazíliát, mint a szappanoperák és a futball hazáját.  Ezek közül az egyik terület engem megnevettet, a másik pedig teljesen hidegen hagy, érdektelenségem már már oly mértékű, hogy Zidane neve is csak a lefejelős balhé miatt maradt meg.  A szappanoperák és brazil telenovellák világából a következő sztereotípiák jutnak eszembe:
- sanyarú sorsú, ám de a gazdagok világába vágyódó, bűbájos, 19 éves lányt alakító 30-as színésznő, vakolattal
- 48 darabos fogsorral rendelkező, tökéletes testalkattal megáldott, színészi képességeket nélkülöző, nagymamáink szívét megdobogtató, érinthetetlen hódító
- CSI-t lepipáló, hihetetlen szakértelemről tanúbizonyságot tevő, helyi, megbecsült, jobb napokat is látott nyomozó
- gonosz banya anyós, ki perverz örömét a mások éveken át tartó kínzásában leli, csavaros észjárású, agyafúrt tervek kiötlője, javasolni fogom a következő Éden Hotel széria válogatójára
- botox ajkú, műmellű, legutolsó divat szerint öltözött, favelák bádogában élő, házától megfosztott, de nagy ambíciókkal megáldott szegény, alsó réteghez tartozó hősnő (biztos a plasztikai sebész lelépett a vagyonnal)
Még folytathatnám.  A futballról nem tudok mit írni.  Olyan tevékenység, melyet sem élvezni, sem megérteni nem tudok.  Egyetlen élményem erről a területről egy BL Real-Lyon meccs megtekintéséhez kapcsolódik.  Akkor és először láttam olyan tömeges metamorfózist, amit Uri Geller se tudna elérni semmilyen szemfényvesztéssel.  Footbalholic.  Ha a Real blokkban olvasták volna a gondolataimat, miszerint valójában a Lyonnak szurkoltam.... a legenyhébb büntetés az lehetett volna, hogy ledobnak a lelátóról…. :)
Valószínű, hogy nem lennék népszerű ilyen gondolatokkal Brazíliában. :)
Amit még olvashatunk: a lehetőségek, gyönyörű természeti csodák és barátságos emberek hazája.  Ezt meg tudom erősíteni, brazil kollégáim nagyon jól beszélnek angolul, gyors a felfogásuk és nem telenovellákon nőttel fel.  Hihetetlenül szeretek velük együtt dolgozni és rengeteget viccelődünk.  Aztán ki ne akarna Rio csodálatos, elhíresült strandján, a Copacabana-n fürdeni, szörfözni és egyszerűen csak, elfelejteni minden baját és lazulni?  Közbiztonság… erről rengeteget lehet olvasni a neten, az oldalak arra hívják fel a figyelmet, hogy minden brazil ember csak arra vár, hogy a te cipődet ellopja, a te fényképezőgéped megfújja, a te ékszeredet kiszabja a füledből vagy akár az ujjadat is levágja érte, és még sorolhatnám.  Én nem félek közéjük menni.  Valószínűleg, lesz sok meglepő helyzet, konfliktus és váratlan fordulat, de úgy gondolom, ha tiszteletben tartom a kultúrájukat és annak megfelelően cselekszem, semmivel sem lesz veszélyesebb, mint bármilyen másik országban vendégnek lenni.  Betartva a szabályokat akkor is, ha nem értem miért kell azt tennem.
Hova is akarok kilyukadni.  Kicsit elkalandoztam. Sok mindent hallottam, olvastam már Brazíliáról és közben magam is kialakítottam egy képet az országról, emberekről, na meg azt hiszem, skatulyázok is, lásd fenn.  Emellett egy olyan internetes világban, ahol bárki bármilyen valós, vagy igaznak vélt, vagy abszolút hamis adatot közzé tehet, tudni akarom, milyen az igazi Brazília.  Egy nagyon egyszerű példa: az időjárást illetően, ahány blog, utazási iroda, annyiféle hőmérsékletet és adatot közöl, ahogy az érdekük éppen kívánja. A saját bőrömön akarom megélni és megtapasztalni, milyen a mindennapokat ott tölteni, milyen köztük élni, velük dolgozni esőben, napsütésben, párában, hőségben.

2 megjegyzés:

  1. Egy focimeccset ott is meg kell nézned élőben (persze tisztes távolban a keménymagtól). Szerintem a hangulat miatt kihagyhatatlan :)

    VálaszTörlés
  2. Megint tegyem kockára a testi épségem...? :D

    VálaszTörlés