A brazil ételek nagyon ízletesek, ám annyira nehezek és
zsírosak is. Egyik helyi étel a feijoada ami fekete babból, friss sertés- és marhahúsból készített ragu,
jellemzően hasábburgonyával és rizzsel tálalva, minimális salátával (amit csak
fűnek hívunk :) ). Emellett helyi
barbecue éttermek kínálják húsételeiket minden formában elkészítve, továbbra
sem az egészségesen étkezők csoportját megcélozva :). Az egyik legfurább étterem, hol eddigi
ittlétünk során megfordultunk, a hotelünktől mindössze 10 perc sétára van és a
kirakatban sütik a húsokat nyárson.
Személyes véleményem, hogy olyan étteremben nem szabad enni, ami szombat
este majdnem üres... Ennek ellenére, mind a tizenöten ott ettünk. Már az első perctől fogva 8 pincér
sürgött-forgott körülöttünk és hoztak mindent, amit csak lehetett – előételt,
italt, húsokat. Innen kezdődtek a
problémák: véres steak és sertés a főmenü, emellett nagyon minimális csirkét
szolgáltak fel. Minden pincér egy
nyárssal rohangált és folyamatosan tukmálták az emberre – a szó szoros
értelmében. Az étterem egy kétoldalas
kártyát ad mindenkinek, melynek egyik oldala zöld, jelentése: kérek még. A másik oldala piros, értelem szerűen azt
jelenti, hogy a vendég köszöni szépen, de nem kér többet. Valahogy a kedves pincérek ezt figyelmen
kívül hagyták és csak a vendég orra elé pakolták a húsokat. Ez mind rendben is lett volna, ha nem lett
volna ételmaradékos a kanál és a tányér.
A mai napig nem tudom, végül mi tett be, de eme csodálatos vacsora után
három napig kínlódtam és lázam volt, ami amilyen hamar jött, olyan hamar el is
múlt. Azóta azonban rá sem bírok nézni a
húsételekre. Mindezért a
szolgáltatásért átlagosan 170 R$ (kb 20.000 HUF) hagytunk ott fejenként, ami
egy ásványvizet, egy Cairipinha-t és az ételt tartalmazta, na igen, meg kb fél
deci bor rám eső részét. A magam
részéről a jövőben távol tartom magam a hasonló helyektől: lehúzás kosszal és
illetlen tukmálással.
Hogy pozitívumot is írjak, egy másik jellegzetes brazil étel
a pastel. Vékony tészta közé tesznek
mindenféle tölteléket, ami lehet hús, sajt, zöldség, banán és fahéj, vagy bármi
más, amit aztán növényi olajban kisütnek.
Fennséges az íze és csábítóan néz ki!
Az IHR-ból Lidi egyik este egy Odeon nevű helyre vitt minket, ahol
isteni bruschettákat készítenek, megütve az Olaszországban megszokott
színvonalat. Sajnos nem tudom a képen
látható étel nevét húsgolyókkal, de a várakozásomat felülmúlta mind ízben, mind
kinézetre! Nem véletlenül nyert a hely
díjat, és nem véletlenül tetszett eddig ez a legjobban nekem. A vicc az egészben, hogy a hely inkább
kocsma, mint étterem!
Nem
hagyhatom ki Brazília jellegzetes italát, a Cairipinha-t! Ez a koktél Cachaça-val, jéggel, és lime-mal
készül. Az édesebb verzió kérhető
cukorra is. Ahány vendéglátó egység,
annyi módon elkészített koktél. Attól függően, hogy milyen Cachaça-ból készül,
lehet gyengébb vagy erősebb, emellett nem csak lime-mal, de kiwivel, eperrel
vagy ananásszal is készítik. Nekem ez a
Cairipinha tetszett a legjobban:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése